Wednesday, 2 May 2012

Bookfair banjir ??? Haha

~Assalamualaikum~


ulat buku ulat gonggok,
bace buku biar ngant0k !!


Hahaha.Itulah strategi untuk kite sng tidur tau !! maklum la baru pegi Bookfair kan , pantun - memantun memang ak tere la tetibe = =' . Bookfair tahun
nie ak dgr pling besar lah bagai.. byk gak lah syarikat2 buku yg masok thun niee, orang yang datang xyah cite, crowded giler SARDIN- lah , paling ramai budak2 sekolah la yang ak tengok . Bagus la kan cikgu2 dorng bawak dorang kat siniee . Yela mcm bdak2 nak Exam besar tahun niee ,dapat la dorng beli buku latihan or rujukan, dapat less kott.. tula untungnyee ~ .Ak pun sebenanye xde nak pegi pon Bookfair niee . kawan ak la beria-ria sgt .So,ak follow jelah.. member skolah ak adelah jgk mnx tolong  belikan buku utk die , tiga buah die suruh ak tibai, naseb la sng nak cari buku tuu, kalau x ..Huh !! kalau boleh sume buku ak nak beli kot,nak tak nak bace je .HAHAHA .Sebelum pegi sinie ak dah plan la nak cari buku novel bi . Yela kan ak punye bi pun dah la tituttt je . ak harap dgn beli buku niee dapat la jugak ak study bi niee kan .So , ak rembat la satu buku niee . belek punye belek cite die lebih kurang mcm penyiasatan la . Tajuk die SIMPLE GENIUS - David Baldacci . ntah sape penulis die mmg ak tak kenal la.

Babak seterusnya ~

Peerghh ....pastu time nk balik je memang cantik hujan pulak...ape lagi ktorang redah jela . naek KTM otw nak ke Salak Selatan ,train benti lak tetibe .duyaiiii . naseb ak duduk , ntah la ak dgr kat Salak Selatan banjir . tula train benti kejap. adela dalam 30 minit gak. pastu gerak balik .Alhamdulillah .pastu member ak Map bpk die call . bapak die dengar Kajang banjir. ak pun ntah la adoiiii ~ hujan lebat la jugak kott.@ dulu time kajang banjir kecoh kott thun lepass .Hahaha . time tu ak kat asrama . Pergh....cam tak caye je Kajang banjirr . tgok tv pe mmg btol kajang banjir .ape lagi that night ktorang minx warden nak keluar jap. time tu dah abes SPM takpe la kan. kalau tak kasi pe lagi fly away la.Hahaha...banjir time tu start ptg,ak lepak Metro Point je ptg tuu . lg pun banjir tak sampai kt sini . tu pasal la tak tauu .malam tu ktorang pun ala-ala reporter la, dah mcm Adun Kajang pun ade gak .sebok turun padang . tgok org sume sebok bersih2 kan kedai dorang . ktorang gerak la satu Kajang tuu .pastu dah abes lawat kawasan pe laggiii , singgah CC jap. maen CS , pe mmg best la jaiii . maen ramai2 ,teringat balek zaman form3 . tapi sume bdak2 dah berpecah....@oke sambung balek cite tadi ..pstu smpai Kajang je . tak yah cite la ujan tak rede lagi. Helmet ak dah jadi gayung lah kot , nyamuk siap buat rumah lagi ,Perghh .....nak buat camne kan sumbat pakai jela . Safety first . takung-takung cite laen , air tu ak buang lah :p ,Hahaaha. pastu saje la lalu Metro Plaza jap. tgok banjir ke tak. tgok kat situ tak banjir pon.ntah la kot2 sikit je kut , dah surut ke kan?? ktorang pun lepak la Metro Plaza jap pegi makan, then solat jap. lepas tuu gerak la balekk umahhh .sampai2 umah je pk0l 6.30 . terus la tgok sinetron . k baiiii . abesss sudahhhh . =D

                                                     
                                                         
nie pic kat tiang mane ntah ak rembat.haha

Tuesday, 24 April 2012

matrik . f0rm6 ~

~Assalamualaikum~



Battleship .mmg best cite tu jaii bg ak la korang tak tau la an . mmg adventure la . baru je tgok tadi .hahaha. btw ak bukan nak cite pasal bnde tu la .haha . ak online fb je td . pe eerhh ,sume dok sebok update status pasal matriks / form6. ak pon ape lagi , buat-2 sebok la kan . wahaha. ak pegi la cek dkt link matrik memule .sbb line die ok la ,xde err0r macam link form6 ~ jam kot.haha. Alhamdulillah . ak dapat matrik dekat Melaka . kos sains . pr0gram satu tahun .huhu .lepas ak cek je matrik . kwn ak kate line form6 dah b0leh . ak pon g la cek . ak  form6 nie sebab die tawaran tau !! bukan kite b0leh mintak-2 mcm matrik / upu ke , so sape dapat tawaran tu bertuah la.bukan sume org leh dapat. ak tak dapat pon tawaran masok form6 nie . ok la kan , kat mane kite belaja pon same jee . cume sikap kite la nak tak nak je belaja bet0l-2 , Haha . lagi pon , walau ak dapat matrik , ak nak tunggu UPU dulu la. sebab ak lebih minat nak amek Dipl0ma , dari matrik nie .yela maybe kalau masok matrik kite b0leh jimat mase . belaja setahun je kan ,kene struggle siket la jaii, tuje la yang ak lemah siket , haha. kalau Dipl0ma dlm 3 tahun tak silap la . InsyaAllah boleh. Hehe .

nie la contoh seragam form6 kat High scho0l . seluar tu tak laH
no contenG -conteng , dah abes sekolah xpe :D
kini hanye kenanGan .


- k bai -

Sunday, 15 April 2012

Bangun awal , ngigau , mimpi ?

~Assalamualaikum~




Haha, Monink!! . Perghh , dah lame ak x bngun awal doe . Hahaha . asal ak bangun awal ? ngigau ? mimpiii ? .Amboiii !! ak bukan bangun lambat pun selalu . Haha . bukan pe hari nie , pegi jalan jap . sk0lah adek ak . ade Anugerah Cemerlang PMR. die memang pandai la jepp . sume result ak die lawan . kali nie die  lawan result PMR ak .kalah sikit je jaii . ele kalah gak !!!!!!!! lepas nie die kene beat result SPM ak lakk . result ak pung alahaiii cute jee.Wakaka ... pape pun ak mmg respect la die . die maen, maen gak . blaja, blaja gak doe.. nie pun minggu depan, Selase nak pg selecti0n maen untuk daerah Sepang - maen bola sepak -  ak harap die dapat la jaii . kalau dapat game die nnt kat UKM , boleh la ak g tgok . Wahahaha.



- hangus dah skang - 




-nie adek ak Wan dgn abang die-






- last bwk adek ak keluar jap g makan . nie Apiz . die mane makan ayam . wedges je die tibai . ak pakse pun die makan siket n0nettt je . ntah bile la die nak makan ayam .doa-2 kan . tak abes-2 telur mate je die sebat . bau apiz tak yah cakap la . mmg melekat la kekadang .


-k bai-

Wednesday, 11 April 2012

Sedar setelah menimpa ~

~Assalamualaikum~


Di kala manusia seb0k melakukan tugas harian , hanyut dibuaii mimpi dunia , 
Sesetengah yang abai akan suruhan-Nya , ada melanggar perintah-Nya , 
Bala gempa dari-Maha Kuasa, sedar jenak manusia seketika ,
Kembali manusia mengingati-Nya , mem0hon kepada-Nya , seketika ,


Inilah kita manusia , sedar setelah menimpa , 
Walhal masa di sia-sia , suka gembira kini duka ,
Ingatlah kembali perlakuan kita, selagi masih mempunyai masa,
Walau sebuk melaut mana, ruangkanlah masa beribadat kpd-Nya ,
Masih sempat mem0hon doa , taubatlah kita di kala masa yang ada .


- InsyaAllah kita lakukan bersama -









Monday, 9 April 2012

char kueh tiau tibai ~


~Assalamualaikum~



Hahaha , cam bese ntah pape entry ak an ,maklum la ak tak pandaiii la doo nak buat entry nie , Hahaha .So tak pe dehh , kite straight too de p0int , hari nie ak bngun lmbat , ele cam k0rang tak bese an. So, bangun-2 cam bese on9 kejap tgok pe yang patut , tetibe lak ak idamm nak makan Char kueh tiau, ak pon msj la mak ak sur0h beli kueh tiau, tp bukan dah siap masak punye la , ak try nak masak sendiri jaiii , ele pe lagi ak pun  buat research jap pasal '' Char kueh tiau '' nie , macam-2 resepi la ak jumpe ,tengah lapar mne la nk buat yg gempak-2 an , pastu ak cari la yg paling simple , but kesedapan still ade :p

Pastu mak ak balek , ak pun ready la bahan sume , then msuk la qpe patut dlm kuali, ala ak pakai tibaii jee, api mmg kene besar la nk msak bende nie, tapi pandai-2 la hangus ak tak tauuu ,Hahaaa . pastu korang ketuk-2 la sikit kuali tuu nmpak mcm kedai mamak siket an , baru la best jep. ala kejap je pon nak masak bende alah niee , dlm 15 minit dah leh siap , tu baru ak buat , org baru blajar an, Hahaa. pe ehhh , tuup tupp dah siapp an , ce teke sedap tak ? haha .mesti la sedap jaiii, tapi bel0m boleh beat kat PENANG punye k0t ,Haaaha. parents ak coment pung kate sedap gak ,btw nie first time '' Char kueh tiau'' ak an , it's so tasty  not bad la jaiii . korang nanti try lah :D



-pic tak de la jaii , tak sempat nak snap , dah mas0k mulut -

-Hehe-

Monday, 2 April 2012

walau !! sebok melauutt


~Assalamualaikum~



tutututppp...teepppp , trimas singgah blog aq ,haha. tidak ku sangka kejap je dah bulan 4. tak lame lagi kite sume teman-teman * ind0n selalu gune ayt nie akan seb0k melautt . yela sume nak g sambung blaja kat sane sini sinuun kan . pape pun aq harap kite sume masih boleh berhubung , walau !! sume dok sebok melautt bagaii !!



- buddiez kami takkan berpisah -



Heiii ...heiii , korang ? permohonan UPU pun dah tutoop, haha.korang sume mohon pe ?? InsyaAllah . ade rezeki dapat la ape yg kite mohon , Amin .pape pun kite dah berusaha , hanya bertawakal disamping b'doa kpd-Nya...


* dan belanjakanlah (apa yg ada pd kamu) kerana (menegakkan) agama Allah, dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dlm bahaya kebinasaan (dgn bersikap bakhil) ; dan baikilah (dgn sebaik-baiknya segala usaha dan) perbuatan kamu; kerana sesungguhnya Allah mengasihi orang-2 yg berusaha memperbaiki amalannya . (Al-Baqarah ; 2:195)

        -kbai-

Saturday, 31 March 2012

berTunanG ? bile ? hahaha


~Assalamualaikum~



Aq g jalan-2 td kan .sume tmpt aq round ,haha  . b0ring punye boring tutututupppp . aq jumpe cite nieee . so aq singgah la jaiiii . aq tg0k mak aiiii , karangan jaiiiii . sifat MALAS tetibe dtg lak , aq pon pe lg ? pnggil la geng RAJIN aq . dorng p0n smpi dlm bape saat je dgn kuase ALLAH . lawan punye lawan kan jaii , geng RAJIN menang lak aiii ,haaha .sebab tu la aq dengan RAJIN nye bace la story nieee . cite niee mmg laen do . korang mule-2 mst cam aq gak nnt . korang aspek bende nie jd . tg0k-2 bende laen yg jd .so , korang ala , aq tau korang sume RAJIN -2 kan , luang-2 kan la kejap mase korang bce cite niee . tp klu hati ade tmn ke . tisu stand by la . tu je aq ckp . aq ade tangan xyah dah tisu-2 nie . tp aq xdela nanges p0n . pancing je . k0rng bce la dulu k :D


------- stat bwh ni aq c0py . atas tu aq -pelam- tulis la xpe intro je . haha


Pasti pembaca sekelian (khususnya sabahat2 yang mengenali diri ini) terkejut dengan berita ini. Mohon maaf kerana tidak memberitahu dan menjemput kalian. TETAPI, minta teruskan pembacaannya..terima kasih.

***************************************
Hari-hari berlalu yang dilewati seakan sudah bertahun lamanya, namun yang perlu diakui ialah ianya baru beberapa minggu lalu. Iya, hanya beberapa minggu lalu. Berita itu aku sambut dengan hati yang diusahakan untuk berlapang dada. Benar, aku berusaha berlapang dada. Terkadang, terasa nusrah Ilahi begitu hampir saat kita benar-benar berada di tepi tebing, tunggu saat untuk menjunam jatuh ke dalam gaung. Maha Suci Allah yang mengangkat aku, meletakkan aku kembali di jalan tarbiyyah dan terus memimpin untukku melangkah dengan tabah.

Aku hanya seorang gadis. Tiada kelebihan yang teristimewa, tidak juga punya apa-apa yang begitu menonjol. Jalan ku juga dua kaki, lihat ku juga menggunakan mata, sama seperti manusia lain yang menumpang di bumi Allah ini. Aku tidak buta, tidak juga tuli mahupun bisu. Aku bisa melihat dengan sepasang mata pinjaman Allah, aku bisa mendengar dengan sepasang telinga pinjaman Allah juga aku bisa bercakap dengan lidahku yang lembut tidak bertulang. Sama seperti manusia lain.

Aku bukan seperti bondanya Syeikh Qadir al-Jailani, aku juga tidak sehebat srikandi Sayyidah Khadijah dalam berbakti, aku bukan sebaik Sayyidah Fatimah yang setia menjadi pengiring ayahanda dalam setiap langkah perjuangan memartabatkan Islam. Aku hanya seorang hamba yang sedang mengembara di bumi Tuhan, jalanku kelak juga sama... Negeri Barzakh, insya Allah. Destinasi aku juga sama seperti kalian, Negeri Abadi. Tiada keraguan dalam perkara ini.

Sejak dari hari istimewa tersebut, ramai sahabiah yang memuji wajahku berseri dan mereka yakin benar aku sudah dikhitbah apabila melihat ku memakai cincin di kedua tangan di jari manis. Aku hanya tersenyum, tidak mengiyakan dan tidak pula menidakkan. Diam ku bukan membuka pintu-pintu soalan yang maha banyak, tetapi diam ku kerana aku belum mampu memperkenalkan insan itu. Sehingga kini, aku tetap setia dalam penantian.

Ibu bertanyakan soalan yang sewajarnya aku jawab dengan penuh tatasusila.

"Hari menikah nanti nak pakai baju warna apa?"

Aku menjawab tenang..

"Warna putih, bersih..."

"Alhamdulillah, ibu akan usahakan dalam tempoh terdekat."

"Ibu, 4 meter sudah cukup untuk sepasang jubah. Jangan berlebihan."

Ibu angguk perlahan.

Beberapa hari ini, aku menyelak satu per satu... helaian demi helaian naskhah yang begitu menyentuh nubari aku sebagai hamba Allah. Malam Pertama... Sukar sekali aku ungkapkan perasaan yang bersarang, mahu saja aku menangis semahunya tetapi sudah aku ikrarkan, biarlah Allah juga yang menetapkan tarikhnya kerana aku akan sabar menanti hari bahagia tersebut. Mudah-mudahan aku terus melangkah tanpa menoleh ke belakang lagi. Mudah-mudahan ya Allah.

Sejak hari pertunangan itu, aku semakin banyak mengulang al-Quran. Aku mahu sebelum tibanya hari yang aku nantikan itu, aku sudah khatam al-Quran, setidak-tidaknya nanti hatiku akan tenang dengan kalamullah yang sudah meresap ke dalam darah yang mengalir dalam tubuh. Mudah-mudahan aku tenang... As-Syifa' aku adalah al-Quran, yang setia menemani dalam resah aku menanti. Benar, aku sedang memujuk gelora hati. Mahu pecah jantung menanti detik pernikahan tersebut, begini rasanya orang-orang yang mendahului.

"Kak, siapa tunang akak? Mesti hebat orangnya. Kacak tak?"

Aku tersenyum, mengulum sendiri setiap rasa yang singgah. Maaf, aku masih mahu merahsiakan tentang perkara itu. Cukup mereka membuat penilaian sendiri bahawa aku sudah bertunang, kebenarannya itu antara aku dan keluarga.

"Insya Allah, dia tiada rupa tetapi sangat mendekatkan akak dengan Allah. Itu yang paling utama."

Berita itu juga buat beberapa orang menjauhkan diri dariku. Kata mereka, aku senyapkan sesuatu yang perlu diraikan. Aku tersenyum lagi.

"Jangan lupa jemput saya di hari menikahnya, jangan lupa!"

Aku hanya tersenyum entah sekian kalinya. Apa yang mampu aku zahirkan ialah senyuman dan terus tersenyum. Mereka mengandai aku sedang berbahagia apabila sudah dikhitbahkan dengan dia yang mendekatkan aku dengan Allah. Sahabiah juga merasa kehilangan ku apabila setiap waktu terluang aku habiskan masa dengan as-Syifa' ku al-Quran, tidak lain kerana aku mahu kalamullah meresap dalam darahku, agar ketenangan akan menyelinap dalam setiap derap nafas ku menanti hari itu.

"Bila awak menikah?"

Aku tiada jawapan khusus.

"Insya Allah, tiba waktunya nanti awak akan tahu..."


Aku masih menyimpan tarikh keramat itu, bukan aku sengaja tetapi memang benar aku sendiri tidak tahu bila tarikhnya.

"Jemput saya tau!"


Anis tersenyum megah.

"Kalau awak tak datang pun saya tak berkecil hati, doakan saya banyak-banyak!"


Itu saja pesanku. Aku juga tidak tahu di mana mahu melangsungkan pernikahan ku, aduh semuanya menjadi tanda tanya sendiri. Diam dan terus berdiam membuatkan ramai insan berkecil hati.

"Insya Allah, kalian PASTI akan tahu bila sampai waktunya nanti..."

Rahsia ku adalah rahsia Allah, kerana itu aku tidak mampu memberikan tarikhnya. Cuma, hanya termampu aku menyiapkan diri sebaiknya. Untung aku dilamar dan dikhitbah dahulu tanpa menikah secara terkejut seperti orang lain. Semuanya aku sedaya upaya siapkan, baju menikahnya, dan aku katakan sekali lagi kepada ibu...

"Usah berlebihan ya..."

Ibu angguk perlahan dan terus berlalu, hilang dari pandangan mata.

"Jom makan!"

Aku tersenyum lagi... Akhir-akhir ini aku begitu pemurah dengan senyuman.

"Sila-sila, saya puasa."

Sahabiah juga semakin galak mengusik.

"Wah, diet ya. Maklumlah hari bahagia dah dekat... Tarikhnya tak tetap lagi ke?"


"Bukan diet, mahu mengosongkan perut. Maaf, tarikhnya belum ditetapkan lagi."



Sehingga kini, aku tidak tahu bila tarikhnya yang pasti. Maafkan aku sahabat, bersabarlah menanti hari tersebut. Aku juga menanti dengan penuh debaran, moga aku bersedia untuk hari pernikahan tersebut dan terus mengecap bahagia sepanjang alam berumahtangga kelak. Doakan aku, itu sahaja.

.......................................

"innalillahi wainna ilaihi rajiun..."


"Tenangnya... Subhanallah. Allahuakbar."

"Ya Allah, tenangnya..."

"Moga Allah memberkatinya...."Allah, itu suara sahabat-sahabat ku, teman-teman seperjuangan aku pada ibu.



Akhirnya, aku selamat dinikahkan setelah sabar dalam penantian. Sahabiah ramai yang datang di majlis walimah walaupun aku tidak menjemput sendiri.

Akhirnya, mereka ketahui sosok 'dia' yang mendekatkan aku kepada Allah.Akhirnya, mereka kenali sosok 'dia' yang aku rahsiakan dari pengetahuan umum.Akhirnya, mereka sama-sama mengambil 'ibrah dari sosok 'dia' yang mengkhitbah ku.

Dalam sedar tidak sedar...

Hampir setiap malam sebelum menjelang hari pernikahan ku... Sentiasa ada suara sayu yang menangis sendu di hening malam, dalam sujud, dalam rafa'nya pada Rabbi, dalam sembahnya pada Ilahi. Sayup-sayup hatinya merintih. Air matanya mengalir deras, hanya Tuhan yang tahu.

"Ya Allah, telah Engkau tunangkan aku tidak lain dengan 'dia' yang mendekatkan dengan Engkau. Yang menyedarkan aku untuk selalu berpuasa, yang menyedarkan aku tentang dunia sementara, yang menyedarkan aku tentang alam akhirat. Engkau satukan kami dalam majlis yang Engkau redhai, aku hamba Mu yang tak punya apa-apa selain Engkau sebagai sandaran harapan. Engkau maha mengetahui apa yang tidak aku ketahui..."

Akhirnya, Anis bertanya kepada ibu beberapa minggu kemudian...

"Adani bertunang dengan siapa, mak cik?"

Ibu tenang menjawab...


"Dengan kematian wahai anakku.Kanser tulang yang mulanya hanya pada tulang belakang sudah merebak dengan cepat pada tangan, kaki juga otaknya. Kata doktor, dia hanya punya beberapa minggu sahaja sebelum kansernya membunuh."
"Allahuakbar..."

Terduduk Anis mendengar, air matanya tak mampu ditahan.

"Buku yang sering dibacanya itu, malam pertama..."

Ibu angguk, tersenyum lembut...


"Ini nak, bukunya."

Senaskah buku bertukar tangan, karangan Dr 'Aidh Abdullah al-Qarni tertera tajuk 'Malam Pertama di Alam Kubur'.

"Ya Allah, patut la dia selalu menangis.. Anis tak tahu mak cik."

"Dan sejak dari hari 'khitbah' tersebut, selalu dia mahu berpuasa. Katanya mahu mengosongkan perut, mudah untuk dimandikan..."


Anis masih kaku. Tiada suara yang terlontar.


************************************

"Satu cincin ini aku pakai sebagai tanda aku di risik oleh MAUT. Dan satu cincin ini aku pakai sebagai tanda aku sudah bertunang dengan MAUT. Dan aku akan sabar menanti tarikhnya dengan mendekatkan diri ku kepada ALLAH. Aku tahu ibu akan tenang menghadapinya, baginya anak adalah pinjaman dari ALLAH yang perlu dipulangkan apabila ALLAH meminta."

** Cukuplah kematian itu mengingatkan kita... Cukuplah kita sedar kita akan berpisah dengan segala nikmat dunia. Cukuplah kita sedar bahawa ada hari yang lebih kekal, oleh itu sentiasalah berwaspada. Bimbang menikah tergesa-gesa, tahu-tahu sudah disanding dan diarak seluruh kampung walau hanya dengan sehelai kain putih tak berharga.**

~ Kullu nafsin za'iqatul maut ~




 - cam bese aq pinjam je . kebaikan kite bersame -


- ILUVISLAM -

Friday, 30 March 2012

Sabar ~

~Assalamualaikum~


Hiiii u all ...,aq xtau nk post pe bnde niee ??haha .cume aq harap hari JumAat yg mulia nie kite same-2 dpt rahmat drpd-Nya .aq cm bese la grak Masjid Jamek Kg. Pasir an , tajuk khutbah aq xtau la pe bnde. Haha.but i know its about SABAR la .sabar satu nugerah Allah pada kite semue.but, sabar ade tahapnye kwn...



aq nk petik skit info dr majalah Solusi nie . Apabila kite b'cakap tentang sabar ertinya kita menyentuh soal keimanan . Firman Allah S.W.T yg bermaksud : '' Dan org yg bersabar dlm musibah , penderitaan dan peperangan , mereka itulah org yg benar imannya dan mereka itulah org yg bertaqwa.'' (Surah Al-Baqarah 2:177). Allah menyebut tentang sabar lebih drpd 90 tmpt dlm Al-Quran . Ini menunjukkan betape perlunye  sifat sabr dlm hidup kite semua..


 -Sesungguhnya Allah bersama org yg sabar-

^_^

Friday, 23 March 2012

Nakk apply mne lepas SPM ??

~Assalamualaikum~



NAK APPLY MNE NIE ?? nie dia kasi tauu xD 

Actually, tempat kita nak belajar seperti universiti atau kolej hanyalah menyumbang bawah dari 20% dari pencapaian kita. Selebihnya adalah dari ini inisiatif kita termasuklah 'nasib'. Kalau usaha plus nasib plus minat plus rezeki kita tu baik, maka, gempak lah result kita. Kalau tak, memang tak ah.
Secara simplenya, Pra-Universiti = Tamhidi = Asasi = Foundation = Matrikulasi = Form 6. Most of them adalah A level yang kita mungkin tak boleh guna langsung untuk dapatkan pekerjaan. So, macam mana nak bezakan antara mereka semua? Senang je:

MATRIX
1.Under kerajaan - Tak perlu bayar. Siap dapat elaun lagi. (Pro)
2.Nak masuk susah (Contra)
3.Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
4.Subject yang compact dan pembelajaran yang laju (Contra)
5.Kurang praktikal (Contra)
6.Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
7.Matrik, korang dapat 3.5 pun belum tentu boleh pergi jauh. (Super Contra)
8.Lepasan Matrik tak boleh di gunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

ASASI/FOUNDATION
1.Kalau under IPTS, kena bayar sendiri / Biasiswa. Loan or Pinjaman PTPTN dan MARA mostly not available. (Contra)
2.Nak masuk susah (Contra)
3.Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
4.Kurang praktikal (Contra)
5.Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
6.Kalau lulus, tempat / course (kos) untuk degree lebih terjamin berbanding Matrik. (Pro)
7.Sijil Asasi / Foundation tak boleh digunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

DIPLOMA
1.Masa pembelajaran yang panjang - Mostly 3 hingga 4 tahun. Tapi sambung degree dengan hanya 2 tahun. (Not so contra)
2.Lebih praktikal dari Asasi dan Matrik dan Form 6 etc. (Pro)
3.Lebih peluang kerja - Matrik + Ijazah vs Diploma + Ijazah, Diploma + Ijazah akan menang. (Pro)
4.Ilmu lebih banyak dari Asasi dan Matrik - Diploma, kadang-kadang minor course lagi banyak dari major. (Pro)
5.Pembelajaran lebih relax. (Pro)
6.Mungkin melekakan. (Contra)
7.Diploma boleh di gunakan untuk dapatkan pekerjaan tak seperti Matrik dan Asasi.

TAHMIDI (USIM shj)
1.Ini yang orang paling tak tahu maksudnya. Tapi ianya sama macam matrikulasi dan asasi. Tapi khas untuk lepasan sekolah agama sahaja mungkin.
2.Perlu power bahasa arab.

FORM6
1.Tempoh pengajian yang singkat (Pro)
2.Pembelajaran yang sukar, cepat dan compact. (Contra)
3.Kalo score 4 flat dalam kelas aliran sains, sure boleh masuk apa course sains yang korang nak. (Super Pro)
4.Nak fly ke mana-mana pun tak der hal bila result 3.5 science stream. MARA sure sayang korang. (Super Pro)
5.STPM adalah peperiksaan yang paling sukar di asia. (Pro? Contra?)
6.STPM candidates akan sentiasa di dahului berbanding Matrik. (Pro)
7.STPM science stream, korang dapat pointer dalam 2.75 pun korang mungkin dah boleh kalahkan matrik yang pointer 3.2-3.4 (Pro).

SIJIL
1.Pra- U (Contra)
2.Sijil boleh di gunakan untuk mendapatkan pekerjaan. Tak seperti Asasi, Foundation dan Matrik. (Pro)
3.Tempoh pengajian yang lama. Ambil sijil dalam 3 tahun, then kalau nak sambung Diploma dalam 2 or 1 1/2 tahun. Then sambung degree 2-3 tahun. Tempoh pengajian 6 tahun minima. (Contra)
4.Sesuai untuk orang yang nak masuk dalam bidang yang baru. Contohnya, korang kelas science then korang nak cebur dalam bidang Account, korang patut ambil Sijil Account.
5.Aku tak rekomen korang ambil Sijil.

*COPIED FROM PLKN TUTORS. THANK YOU :)

Thursday, 22 March 2012

Result SPM~

~Assalamualaikum~



result ouhh resultt . dkt fb , tweeter , pe xyah nak ckp sume post pasal result . ade yg kate :

 ''seram do weii'' , 
''ehh takotnye'' ,
 ''bleh x aku xnak hari rabu'' ,
 ''ele dapat paper je p0n''

HAHAHA . tu sume antare yg aq ingt la . walau pape pon result tu tetap kuar gak kan . redha dan tawakal kite susuli utk g amek .So, aq punye result ok la jaiii .Alhamdulillah .thks pade ckg-2 yg byk tolong aq , family aq yg byk g semangat , serta rakan-2 seperjuangan aq. mybe ini la result aq .Haha . yela,mane x nyekan sempat lagi kot maen psp time study.pape p0n ktorng ade study gak...Hehe.

So, pade kwn-2 aq ,hari nie kite gagal x semestinye kite gagal slamenye kwn2 .kite same2 jgn putus ase. maybe rezeki kite xde kat sinie . yela, ade org time die dah msok U atau mane2 pengajian nnt bru die perform...Haha. papehal pun sentiase berdoa dan treus berusaha . jaiiiii cayo0okk !!!!

^_^

Saturday, 17 March 2012

Lelaki baik itu seperti awan ~


~Assalamualaikum~




Lelaki baik itu sudah tentu seorang yang tenang. Walaupun laju dia bertindak , dia tetap tenang. Dan juga perlahannya dia beraksi , ketenangan tetap terpamer di setiap inci jasadnya .

Ketenangan itu simbolik awan. Mereka yang melihat awan pastinya akan turut tenang . Apabila lelaki baik itu berjalan, atmosfera ketenangan akan hadir menyelimuti manusia-manusia sekelilingnya .
Aku tidak hairan dengan falsafah ini . Malah, aku sudah jangkakan sedikit kata-kata baik daripada teman imaginasi aku. Awan dan lelaki baik ialah simbol ketenangan .

Artikel iluvislam.com


-ele-

Awan Larikan Diri ~


~Assalamualaikum~



Sama seperti awan dan apabila seorang lelaki baik itu bercinta, datangnya cinta itu berbisik ke hatinya , lelaki baik itu lari. Lari dengan wajah yang tenang, menjarakkan diri daripada cinta seorang perempuan .
Lelaki baik itu terapung-apung dengan rendah diri, mengumpul ilmu untuk meningkatkan isipadu imannya ; tidak mahu menyentuh kulit halus si perempuan dan tidak akan sama sekali menghidupkan rindu yang lama kelamaannya berputik kepada zina hati .

Apabila Awan Baik Bercinta ~


~Assalamualaikum~




"(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat; dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang-orang (yang jahat); mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia."  (Surah An-Nuur, 27)

Aku berjalan kaki. Berjalan di atas tanah yang dihiasi dedaun kering. Hampir semua dedaun kering itu menjerit kesakitan apabila dipijak walaupun cuma tekanan daya yang perlahan. Berjalan dengan muka kosong dan pening kepala. Mungkin aku tersalah tidur sekali lagi .
Aku duduk di bangku kayu bersama teman imaginasi aku yang sukakan awan. Hairan. Entah kenapa sudah berumur lapan belas tahun tetapi masih lagi ada teman imaginasi .
Hairan juga sebab dia betul-betul sukakan awan. Aku masih lagi belum berani persoalkan kegemarannya berkenaan awan .
Ketika itu , mata teman imaginasi aku semakin liar menangkap awan di langit biru. Tangannya diregang ke atas , memicit langit untuk meraba awan yang laju bergerak . Gembira .
Namun , saat awan yang berbintik merah berlari laju ke telinga aku , terasa satu aura keberanian yang menyelaputi jasad . Muka yang kosong menjadi bernombor . Itu tandanya aku mahukan bicara



-ele-

Friday, 16 March 2012

Pic je ~

~Assalamualaikum~



first of t.m0ment c0ngrt. to SHIRO raja lawak ke 6 , HUHUHUHU ~terbaekkk
tu je aq nak ckp, xde bnde pon nk post,HAHAHA
cume ade pic tertinggal......niee diaaa
nie sume kt umah at0k aq....



ade mcm cine x ? tetap melayu ma



bersantai di tepi lumpur.......hahaha *xdo pantai2


dgn mak l0ng guee 


dgn mak su guee 


time niee mmg tgh lapar ar cite die.....ntah bpe bungkus aq tibaiii ,hahaha
time banjir lg sdap do makan
*xpe2 jnji sihat



-ele-

Thursday, 15 March 2012

Saya Tahu Awak Cantik ~

~Assalamualaikum~


aq jmpe cte nie..time jln2 kt I Luv Islam , hehehe


Melihat dia dari jauh, sudah cukup buat aku terpegun. Sesekali mata menjeling, cuba mengimbas mana yang sempat pada susuk tubuhnya. Alangkah indahnya ciptaan Tuhan.
Dia melangkah rapi, umpama  langkah seekor kucing yang menyilangkan kaki pada setiap hayunan langkahnya. Rapi dan teliti. Saat angin menghembus lembut pada wajahnya, terbang rambut panjang yang dibiarkan lepas tanpa diikat, mahupun ditutup. Hitam bersinar tatkala disuluh cahaya mentari.
Pakaiannya canggih, moden, dan terkini. Menyarung kemeja sendat berwarna ungu, sambil digayakan dengan seluar slack panjang berwarna hitam, serta digayakan dengan tumit tinggi berwarna hitam berkilat bertakhtakan batu permata, juga beg tangan berjenama mahal dikepit pada lengannya. Sungguh melambangkan wanita korprat. Sesekali mendabik dada tatkala berselisihan dengan sesiapapun, menandakan dia berkeyakinan tinggi. Pandangan matanya tertancap ke hadapan, seolah-olah melihat matlamat yang ingin dicapai dan dilaksanakan untuk hari ini. Hebat sungguh wanita ini.


Namun, kekesalan mula terserlah, bila dia tidak tahu yang sebenarnya dia cantik. Sayang seribu kali sayang, dia tidak tahu. Wajah yang indah, serta tubuh badan yang mampu menggetarkan iman sang arjuna, itu dia tidak sedari dan tidak tahu.
Sebab apa dia tidak sedar dan tahu? Kalau dia tahu dan mengerti akan kecantikan dirinya, sudah tentu dia tak perlu membuka dan mendedahkan kecantikannya kepada umum. Tidak perlu dia ralit menghebahkan dan memperagakan susuk tubuhnya pada pandangan mata bukan pada orang yang selayaknya. Kalau dia tahu akan kecantikannya, sudah tentu dia tidak perlu menghebahkan kepada orang lain, orang lain sendiri akan menilai dan menyedari akan kecantikan dirinya. Cukup baginya menutup apa yang haram pada pandangan mata. Itu penilaian umum untuk menjatuhkan hukum kecantikan padanya.
Hari ini ada wanita yang sudah terlalu murah. Mempamer susuk tubuh pada umum, setiap inci ruang tubuh ingin didedahkan. Semakin hari semakin hebat hebahan dan tayangan dilakukan. Demi mengail pandangan arjuna padanya. Supaya sang lelaki melihat dan kagum akan kecantikannya. Supaya lelaki memuji dan memujanya.



Wanita, usah kau berlumba-lumba memurahkan maruah mu. Jagalah sebaik mungkin. Tiada lelaki yang berminat menjadikan kau suri hidupnya bila kau sudah rosak dan murah akhlak. Tiada lelaki berminat untuk menanggung dosa kau yang sibuk melaram bukan untuk suami tetapi untuk pandangan lelaki luar yang tiada hak keatas kamu.
Ingat wahai wanita, jagalah akhlak dan maruah mu, meskipun tidak  dipandang lelaki, kerana Tuhan akan pandang kau sebagai muslimah sejati, dan moga kau menjadi bidadari dunia yang indah dan mendapat keredhaan Allah SWT...


-ele-